Še 0.0 do brezplačne dostave

Vitamini za utrujenost

Vitamini za boj proti izčrpanosti

Občutek utrujenosti in izčrpanosti je postal nekaj normalnega za mnoge ljudi, ki težko sledijo razgibanemu sodobnemu življenjskemu slogu. Dobra novica je, da lahko ciljano dodajanje vitaminov pomaga zmanjšati utrujenost. Ključna hranila, kot so vitamini skupine B in železo, igrajo ključno vlogo pri proizvodnji energije v telesu. Pomanjkanje teh vitaminov in mineralov lahko izčrpa človekove zaloge, zaradi česar je psihično in fizično izčrpan.

Razumevanje, kako vitamini vplivajo na utrujenost 

Vitamini in minerali igrajo bistveno vlogo v zapletenih bioloških procesih, ki proizvajajo energijo v človeškem telesu – pomanjkanje pogosto povzroči pomanjkanje energije. Delujejo kot bistveni katalizatorji, ki pomagajo pretvoriti hranila iz hrane v uporabno energijo v človeškem telesu. 

Obstaja razlika med splošno utrujenostjo in hujšo, dolgotrajno utrujenostjo. Utrujenost se pogosto odpravi s počitkom, ampak lahko utrujenost ostane tudi po zadostnem počitku. Prava kombinacija vitaminov lahko obravnava obe vrsti nizke ravni energije. 

Nekateri vitamini, kot so B12, železo, magnezij in vitamin D, neposredno vplivajo na dele cikla proizvodnje energije. Pomanjkanje teh vitaminov lahko povzroči simptome, kot so utrujenost, šibkost in nizka energija. Drugi vitamini vplivajo na energijo tako, da podpirajo delovanje organov, prenašajo živčne signale in se borijo proti vnetjem – vsi dejavniki, ki lahko črpajo energijo. 

Vitamin B12 – spodbujevalec energije

Vitamin B12 igra bistveno vlogo pri presnovi energije in tvorbi rdečih krvničk. Pomaga pretvoriti hranila iz hrane v glukozo za neposredno celično energijo. B12 prav tako prispeva k uravnavanju proizvodnje DNK in podpira zdravje živčnih celic. 

Ko telo nima zadostne ravni B12, ne more pravilno proizvajati novih rdečih krvnih celic. Rdeče krvničke prenašajo kisik po telesu, kar je bistvenega pomena za proizvodnjo energije. Simptomi pomanjkanja vitamina B12 vključujejo izčrpanost, mišično oslabelost, hitro bitje srca in zmedenost.

Železo – bistvenega pomena za transport kisika 

Železo ima izjemno pomembno vlogo pri transportu kisika po telesu. Je ključna sestavina hemoglobina, ki pomaga rdečim krvnim celicam prenašati kisik do tkiv in mišic. 

Nizke ravni železa ovirajo sposobnost telesa, da vzdržuje potrebe po transportu kisika. Posledično je anemija zaradi pomanjkanja železa glavni vzrok za šibkost in utrujenost. Pomanjkanje železa lahko močno zmanjša vzdržljivost. 

Vitamin D 

Vitamin D, znan kot "sončni vitamin", igra ključno vlogo pri absorpciji kalcija za pravilno delovanje mišic in živcev. Podpira tudi zdravje kosti in srca. S sprožitvijo sinteze beljakovin vitamin D omogoča pravilno krčenje mišic in tako ustvarja moč, potrebno za visoko intenzivne in vzdržljive aktivnosti. Brez dovolj vitamina D se lahko pojavi mišična oslabelost in omeji telesne zmogljivosti. Raziskave tudi kažejo, da lahko vitamin D vpliva na razpoloženje in motivacijo. Odpravljanje pomanjkljivosti vam lahko prinese čustveni dvig, ki prispeva k manjšemu občutku utrujenosti. 

Magnezij – mineral za sprostitev 

Magnezij igra bistveno vlogo pri pretvarjanju hrane v energijo, saj pomaga pri stotinah encimskih procesov. Prispeva k prenosu mišic in živcev, proizvodnji beljakovin, nadzoru glukoze v krvi in še več. 

Nizka raven magnezija lahko povzroči nizko energijo. Dodatek magnezija ima lahko energičen učinek, saj pomaga telesu učinkoviteje uporabljati glukozo in kisik za izdelavo molekul ATP, ki spodbujajo aktivnost celic. Poleg tega magnezij pomaga uravnavati cikle spanja, stres, hormone in nevrotransmiterje, povezane z ravnjo energije.

One-A-Day multivitaminske tablete, 100 tablet

Na zalogi
14,90 €

Vitamin Well Boost, 500ml

Na zalogi
1,55 €

Vitamin Well Recover, 500ml

Na zalogi
1,55 €

Vitamin Well Upgrade, 500ml

Na zalogi
1,55 €