Še 0.0 do brezplačne dostave

Kdaj vzeti magnezij?

Kdaj je najboljše vzeti magnezij?

Magnezij je pomemben mineral, ki je vključen v številne vidike vašega zdravja. Jemanje magnezijevih dodatkov s hrano pomaga preprečiti nekatere škodljive učinke. Morda boste želeli jemati svoje dodatke tudi glede na to, kdaj jemljete druga zdravila. Najpomembnejša je namreč doslednost. 

Dejanske študije kažejo, da lahko pomaga izboljšati nadzor krvnega sladkorja, preprečiti napade migrene, znižati raven krvnega tlaka in zaščititi pred depresijo. 

Priporočeni prehranski vnos magnezija (RDA) – vnos, ki zadostuje za skoraj vse zdrave posameznike – je za odrasle 310–420 mg dnevno. Medtem ko večina ljudi zadovolji svoje potrebe samo s hrano, so morda v nekaterih primerih potrebni dodatki. 

Je čas pomemben? 

Ne glede na to, ali jemljete magnezij za izboljšanje razpoloženja, zmanjšanje tesnobe ali izboljšanje kakovosti spanja, so koristi magnezijevih dodatkov povezane z njihovo dolgotrajno uporabo. 

Na primer, ena študija pri 130 ljudeh z migreno je pokazala, da je jemanje dodatka, ki vsebuje magnezij, zmanjšalo pogostost migrene, pri čemer so udeleženci poročali o manjšem številu dni migrene v 3-mesečni študiji. 

Druga študija je pokazala, da je dodatek z magnezijem izboljšal simptome depresije pri 112 odraslih, pri čemer so se opazne koristi pojavile po 2 tednih. Še več, študija pri 46 starejših odraslih je tudi pokazala, da je jemanje 500 mg magnezija na dan 8 tednov izboljšalo več meritev nespečnosti, vključno s skupnim časom spanja in zakasnitvijo spanja, kar je čas, ki je potreben, da zaspite. 

Zato lahko magnezijeve dodatke jemljete kadar koli v dnevu, če jih jemljete dosledno. Nekaterim je morda najlažje vzeti prehranska dopolnila takoj zjutraj, medtem ko bodo drugi morda ugotovili, da jim jemlje z večerjo ali tik pred spanjem dobro deluje. Najpomembnejša stvar je, da določite urnik in se ga držite, da tako zagotovite, da dobite svoj dnevni odmerek. 

Zaužiti s hrano 

Čeprav se dodatki magnezija na splošno dobro prenašajo, so lahko povezani z več neželenimi učinki. Nekateri najpogostejši neželeni učinki, povezani z dodatki magnezija, vključujejo prebavne težave, kot so driska, slabost in bruhanje. Če doživite katerega od teh neželenih učinkov, bi jih lahko preprečili z jemanjem dodatkov magnezija s hrano. Če pa simptomi ne izginejo, razmislite o posvetovanju z zaupanja vrednim zdravstvenim delavcem, da določi najboljši način zdravljenja za vas. 

Možne interakcije 

Magnezijevi dodatki lahko motijo absorpcijo več drugih vrst zdravil, kar lahko zmanjša njihovo učinkovitost. Tudi druga zdravila lahko povečajo izločanje magnezija z urinom, kar lahko poveča tveganje za pomanjkanje.

Na primer, antibiotike je treba vzeti vsaj 2 uri pred oziroma 4–6 ur po dodatkih magnezija, da bi povečali učinkovitost. Tisti, ki jemljejo bisfosfonate za preprečevanje izgube kostne mase, morajo vzeti dodatke magnezija vsaj 2 uri pred ali po drugih zdravilih. 

Poleg tega se morate, če jemljete diuretike oziroma zaviralce protonske črpalke, posvetovati z zdravstvenim delavcem, da določite najboljši urnik vaših dodatkov. Jemanje magnezijevih dodatkov s hrano pomaga preprečiti nekatere njihove škodljive učinke.

Napitki Vitamin Well z dodanim magnezijem

Vitamin Well Recover, 500ml

Na zalogi
1,55 €
-3,23%

Vitamin Well Reload, PAKET 12x500ml

Reload
Na zalogi
18,00 €
18,60 €
-3,23%

Vitamin Well Upgrade, PAKET 12x500ml

Upgrade
Na zalogi
18,00 €
18,60 €
-3,23%

Vitamin Well Recover, PAKET 12x500ml

Recover
Na zalogi
18,00 €
18,60 €