Še 0.0 do brezplačne dostave

Kdaj jemati kreatin?

Natančen vodnik za jemanje kreatina

Kreatin, naravno prisotna spojina v telesu, je postal stalnica na področju športne prehrane in fitnes dodatkov. Kreatin, znan po svoji vlogi pri povečanju moči, mišične mase in splošne atletske zmogljivosti, je priljubljen dodatek za mnoge športnike in fitnes navdušence. Vendar pa se pogosto pojavi vprašanje, kdaj vzeti kreatin, kar vodi do raziskovanja časovnih strategij za optimalne koristi. V tem članku se bomo poglobili v znanost, ki stoji za kreatinom, njegove različne oblike in najboljši čas, da ga vključite v svojo dnevno rutino.

Razumevanje kreatina 

Kreatin je primarno shranjen v mišicah in igra ključno vlogo pri proizvodnji adenozin trifosfata (ATP), primarne energetske valute celic. Medtem ko lahko telo do neke mere sintetizira kreatin, lahko dodatki povečajo zaloge kreatina in tako zagotovijo rezervoar za hitro energijo med visoko intenzivnimi aktivnostmi. 

Kreatin Monohidrat, 300g

Kreatin poveča vašo zmogljivost v zaporednem nizu kratkotrajnih, visoko intenzivnih vaj. Koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 3 g kreatina. 100% kreatin monohidrat je pripravljen iz čistega kreatina farmacevtske kakovosti v obliki prahu. Je brez okusa, zato ga je enostavno mešati z drugimi dodatki, kot so sredstva za pridobivanje teže in beljakovinski napitki. Kot vsi izdelki BioTechUSA je tudi 100% kreatin monohidrat varno, skrbno izbrano hranilo.

 

22,90 €

Oblike kreatina 

Preden se poglobimo v to, kdaj jemati kreatin, je bistveno razumeti različne razpoložljive oblike: 

 1. Kreatin monohidrat: Kreatin monohidrat, ki je bil široko raziskan in velja za zlati standard, je zelo učinkovit in ga ljudje dobro prenašajo. To je najpogostejša oblika, ki jo najdemo v dodatkih.
 2. Kreatin hidroklorid (HCL): Ta oblika je znana po svoji povečani topnosti, kar lahko povzroči boljšo absorpcijo. Pogosto se trži kot bolj koncentrirana različica, ki zahteva manjše odmerke. 
 3. Kreatin etil ester: Ta oblika trdi, da ima izboljšano absorpcijo, vendar so raziskave, ki podpirajo njeno superiornost, omejene. Kreatin etil ester je bil deležen kritik zaradi težav s stabilnostjo. 
 4. Kreatin v pufru: S kombiniranjem kreatina z alkalnimi snovmi pufrirani kreatin zmanjša pretvorbo v kreatinin, stranski produkt, za katerega nekateri menijo, da je lahko povezan s stranskimi učinki. 

Dnevne časovne strategije kreatina 

 1. Čas kreatina pred vadbo: Uživanje kreatina pred vadbo zagotavlja povišano raven kreatina med vadbo, kar lahko poveča učinkovitost. Ta strategija izkorišča zmožnost kreatina, da obnavlja ATP, s čimer spodbuja povečano moč in moč med treningom odpornosti ali visoko intenzivnimi aktivnostmi..
 2. Čas kreatina po vadbi: Po vadbi je telo v stanju povečanega vnosa hranil, zato je pravi čas za uživanje kreatina. To okno po vadbi izkorišča povečan pretok krvi v mišice, kar pomaga pri transportu kreatina do mišičnih celic za optimalno okrevanje.
 3. Jutranji ali popoldanski čas jemanja kreatina: Jemanje kreatina zjutraj ali popoldne je lahko priročna strategija, ki zagotavlja konstantno raven kreatina ves dan. Ta pristop je še posebej primeren za posameznike, ki trenirajo ob različnih urah ali imajo raje enostavnejšo rutino dopolnjevanja. 
 4. Čas nalaganja kreatina: Nekateri posamezniki se odločijo za fazo polnjenja, kjer na začetku vzamejo višje odmerke kreatina, da hitro nasičijo mišične zaloge. To fazo je mogoče razporediti čez dan, vendar je pogosto razdeljena na manjše odmerke, da se zmanjša morebitno nelagodje v prebavilih.
 5. Časovni razpored kreatina v vzdrževalni fazi: Ko so mišične zaloge nasičene, faza vzdrževanja vključuje jemanje manjšega, doslednega odmerka kreatina. Časovni razpored med to fazo je lahko prilagodljiv, saj je cilj dolgoročno vzdrževati povišano raven kreatina. 

Čas za posebne cilje 

 1. Izgradnja mišic: Da bi povečali potencial za izgradnjo mišic, lahko jemanje kreatina po vadbi ali z obrokom, bogatim z ogljikovimi hidrati in beljakovinami, spodbuja anabolizem in okrevanje. 
 2. Vzdržljivost: Vzdržljivostnim športnikom lahko koristi dosledno dnevno dodajanje kreatina, saj podpira razpoložljivost energije med dolgotrajno vadbo. 
 3. Moč in moč: Za posameznike, ki se osredotočajo na moč in moč, je lahko koristno jemanje kreatina pred vadbo, saj izkoristijo njegove sposobnosti takojšnje dopolnitve ATP. 

Kdaj jemati kreatin, je premislek, na katerega vplivajo posamezni dejavniki, cilji treninga in osebne preference. Naj bo pred vadbo, po vadbi ali razporejeno čez dan, ključna je doslednost. Kreatin je vsestransko uporaben in sposoben izboljšanja različnih vidikov učinkovitosti, zaradi česar je dragoceno orodje pri fitnes ciljih. Kot pri vseh dodatkih je priporočljivo, da se posvetujete z zdravstvenim delavcem ali strokovnjakom za prehrano, da prilagodite čas vnosa kreatina individualnim potrebam in ciljem. Navsezadnje lahko strateška vključitev kreatina v dobro zaokrožen načrt treninga in prehrane sprosti njegov polni potencial, kar prispeva k optimizirani učinkovitosti in povečanju telesne pripravljenosti.

Kreatin Monohidrat, 300g

Na zalogi
22,90 €

Mega Omega 3, 180 kapsul

Na zalogi
21,90 €

Iso Whey Zero, 2270g - Limonin Cheesecake

Na zalogi
64,99 €

Iso Whey Zero, 2270g - Caffe Latte

Na zalogi
64,99 €