Še 0.0 do brezplačne dostave

Beljakovine rastlinskega izvora

Vse o rastlinskih beljakovinah

Beljakovine v prahu so postale izjemno priljubljene med športniki, rekreativci in posamezniki, ki želijo izboljšati svojo prehrano. Medtem ko so si živalski beljakovinski praški že dolgo prislužili svoje mesto na trgu, pa rastlinski beljakovinski praški pridobivajo vse večjo pozornost zaradi svojih številnih koristi za zdravje in okolje. V tem članku bomo raziskali, kaj so rastlinski beljakovinski praški, njihove prednosti, vrste in kako jih vključiti v vsakodnevno prehrano. 

Kaj so rastlinski beljakovinski praški?

Rastlinski beljakovinski praški so prehranska dopolnila, pridobljena iz rastlinskih virov beljakovin. Najpogosteje se uporabljajo naslednje rastline:

  • grah 
  • konoplja 
  • riž 
  • soja 
  • bučna semena 
  • sončnična semena 

Te rastline se predelajo v prah, ki vsebuje visoko koncentracijo beljakovin in drugih hranilnih snovi, kot so vlaknine, vitamini in minerali. 

Prednosti rastlinskih beljakovin v prahu: 

1. Okolju prijazni

Proizvodnja rastlinskih beljakovin zahteva manj naravnih virov kot proizvodnja živalskih beljakovin. Manjša je poraba vode, zemlje in manj emisij toplogrednih plinov. 

2. Hipoalergeni

Rastlinski beljakovinski praški so primerni za ljudi z alergijami na mlečne beljakovine ali laktozo, ki so pogosto prisotne v živalskih beljakovinskih praških. 

3. Lažje prebavljivi.

Večina rastlinskih beljakovinskih praškov vsebuje vlaknine, ki podpirajo zdravo prebavo. Prav tako so manj verjetno, da bodo povzročali prebavne težave kot nekateri živalski beljakovinski praški. 

4. Bogat z antioksidanti

Rastline so naravni vir antioksidantov, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom v telesu in zmanjšujejo tveganje za kronične bolezni. 

5. Primerni za vegane in vegetarijance.

Rastlinski beljakovinski praški so odlična alternativa za tiste, ki se izogibajo živalskim proizvodom. 

Vrste rastlinskih beljakovinskih praškov: 

1. Grahov beljakovinski prašek

Pridobljen iz rumenega graha, je odličen vir železa in vsebuje vse esencialne aminokisline. Je enostaven za prebavo in ima nevtralen okus, zaradi česar je priljubljena izbira. 

2. Konopljin beljakovinski prašek

Konoplja je bogata z omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami ter vsebuje vse esencialne aminokisline. Ima rahlo oreškast okus in je odlična izbira za izboljšanje zdravja srca in ožilja. 

3. Rižev beljakovinski prašek

Pridobljen iz rjavega riža, je hipoalergen in lahko prebavljiv. Vendar pa ne vsebuje vseh esencialnih aminokislin, zato ga je dobro kombinirati z drugimi rastlinskimi beljakovinami. 

4. Sojin beljakovinski prašek

Soja je popoln vir beljakovin, kar pomeni, da vsebuje vse esencialne aminokisline. Je bogat z izoflavoni, ki imajo lahko koristne učinke na zdravje kosti in srca. 

5. Bučni beljakovinski prašek

Bučna semena so odličen vir magnezija, cinka in železa. Ima rahlo oreškast okus in je dobra izbira za izboljšanje imunskega sistema. 

6. Sončnični beljakovinski prašek

Pridobljen iz sončničnih semen, je bogat z vitaminom E in antioksidanti. Je dobra izbira za tiste, ki iščejo hipoalergeni vir beljakovin. 

Kako vključiti rastlinske beljakovinske praške v prehrano: 

1. Smutiji

Dodajte žlico ali dve rastlinskega beljakovinskega praška v svoj najljubši smuti. To je hiter in okusen način za povečanje vnosa beljakovin. 

2. Ovseni kosmiči

Vmešajte beljakovinski prašek v ovseno kašo za bolj hranilen zajtrk. Dodajte nekaj svežega sadja in oreščkov za dodatne hranilne snovi. 

3. Pečenje

Rastlinski beljakovinski praški so odlični za peko. Lahko jih dodate v palačinke, muffine, kruh ali energijske ploščice. 

4. Juhe in enolončnice

Dodajte žlico beljakovinskega praška v juhe ali enolončnice za dodaten beljakovinski zagon, ne da bi spremenili okus jedi.

5. Jogurt in skuta

Mešajte beljakovinski prašek v jogurt ali skuto za beljakovinsko bogat prigrizek. 

Beljakovine rastlinskega izvora so odlična izbira za tiste, ki želijo izboljšati svoj vnos beljakovin na naraven in trajnosten način. Zaradi številnih prednosti, ki jih prinašajo, in različnih možnosti uporabe, so postali nepogrešljiv del zdrave prehrane. Ne glede na to, ali ste športnik, vegan, vegetarijanec ali preprosto nekdo, ki želi jesti bolj zdravo, vam bodo rastlinski beljakovinski praški zagotovo koristili. Preizkusite različne vrste in poiščite tisto, ki vam najbolj ustreza, ter jo vključite v svojo vsakodnevno prehrano za optimalno zdravje in dobro počutje.

VEGANSKE beljakovine v prahu, 2000g - Lešnik

Na zalogi
59,90 €

VEGANSKI beljakovinski brownie, 600g

Na zalogi
14,90 €