Še 0.0 do brezplačne dostave

Beljakovine - Proteini

Beljakovine

Beljakovine (proteini) tako kot maščobe in ogljikovi hidrati spadajo med makrohranila, saj jih je s hrano treba zaužiti v večjih količinah, telesu pa predstavljajo vir energije. Iz 1 grama beljakovin se sprostijo 4 kilokalorije (17 kJ), poleg energije pa so beljakovine tudi vir dušika in aminokislin, iz katerih telo gradi sebi lastne beljakovine. 

Beljakovine so pomemben sestavni del vseh živalskih in rastlinskih celic, v telesu pa imajo mnoge za življenje pomembne funkcije: delujejo kot encimi, so nujno potrebne za rast in razvoj, so ključni gradnik celičnih struktur, sodelujejo pri imunskem odzivu, izgradnji in delovanju mišičevja, vključene so v popravljalne mehanizme in v prenos številnih snovi po organizmu.

Kazein

Kazein je glavni protein v mleku. Vsebuje visok delež peptidno vezanega glutamina (20%). Prav tako ima visoko vsebnost glukogenskih aminokislin, ki se porabijo za izdelavo glukoze med stresno situacijo. 

Največja prednost kazeina pa je v tem, da počasi sprošča aminokisline v kri, kar pomeni večjo absorpcijo. Njegove negativne lastnosti pa so: relativno visoka vsebnost natrija in laktoze in visoka cena.

Sirotka

  • sirotkin koncentrat: se pridobiva iz sladke sirotke s pomočjo ultra in mikrofiltracije. Tako dobimo kvalitetne proteine, ki pa še vedno vsebujejo laktozo in mlečno maščobo. Odstotek beljakovin v takih preparatih se giblje od cca. 40-80 odstotkov.
  • sirotkin izolat: pridobiva se iz koncentrata sirotke, s pomočjo postopka ionske izmenjave in nanofiltracije, kar pomeni, da se preostala laktoza, maščobe in pepel na podlagi ionske odbojnosti učinkovito izloči in nam tako preostane visokokvalitetni beljakovinski izolat. Za te hidrolizirane sirotkine beljakovine je prebava minimalna, potrebna je še absorpcija, ki je hitra, kar je po večjih naporih npr. pri intenzivnih treningih, zelo pomembno.
  • sirotkin hidrolizat: je enak izolatu, le da je encimsko obdelan in vsebuje kratke peptide (kratke verige aminokislin, katerih prednost je maksimalni in skoraj takojšnji izkoristek, kar pomaga k zadrževanju dušika v telesu in s tem k anabolizmu in antikatabolizmu). Poenostavljeno povedano, so taki proteini že delno "prebavljeni", zato so organizmu na voljo takoj, ko potreba nastane (npr. po treningu). Pri sami izdelavi je pomembno, da ves postopek ne vsebuje nikakršne toplotne in kislinske obdelave, kar je sicer poceni in poenostavi postopek obdelave, žal pa tudi zniža biološko vrednost končnega produkta.

Sojine beljakovine

Niso preveč priljubljene med bodybuilderji, ampak z razvojem izolata sojinega proteina tako slab ugled sojinih proteinov ni več upravičen. Soja ima tudi nekatere zelo specifične lastnosti za zdravje, spodbuja delovanje ščitnice in preprečuje obolenja srca. Ravno iz teh razlogov je lahko soja dobra dopolnitev k ostalim virom beljakovin.

Jajčne beljakovine

Od leta 1960 so jajčne beljakovine veljale za najboljše. Še do nekaj deset let nazaj so jih označevali za najboljše beljakovine za človeka. Tako mnenje je prevladovalo zato, ker imajo jajčne beljakovine zelo dobro razmerje AK, kar je bil tedaj edini kriterij za ocenjevanje kakovosti beljakovin. Sirotkinih beljakovin še ni bilo, zato so kraljevale jajčne. Dandanes so ob prihodu novih beljakovin stare postavili nekoliko v ozadje, kar pa ne pomeni, da jajčne beljakovine niso kakovostne in primerne za uporabo.